KARÁCSONYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 10 dkg hosszúszemű rizs előfőzve, 10 db savanyú káposztalevél, 60 dkg darált sertéshús, ízlés szerint só, őrült fekete bors, őrölt kömény, 1 db tojás, 1 kg savanyú káposzta, 40 dkg kolozsvári szalonna, 3 db babérlevél, néhány egész feketebors, 1 evőkanál fűszerpaprika, a tálaláshoz tejföl, friss kenyér.
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. A savanyú káposztalevelekről a középső, vastag eret eltávolítjuk, a nagyobb leveleket kettévágjuk. A darált húst ízlés szerint sóval, borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük, majd alaposan összedolgozzuk a rizzsel és a tojással. Ezután a tenyerünkbe fektetünk egy káposztalevelet, alulról kb. 5 cm távolságra egy nagyobb kanál tölteléket helyezünk rá, a levél alját és két oldalát párhuzamosan, szorosan a húsra hajtjuk, majd alulról felfelé felsodorjuk. Ezt megismételjük a többi káposztalevéllel is.
A vágott káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, öblítsük át.
Közben a füstölt szalonnát kisebb kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábas aljára 2-3 marék savanyú káposztát helyezünk és rátesszük a szalonnadarabokat, majd a töltött káposztaleveleket. A tetejére a maradék vágott káposztát, 2-3 babérlevelet, 1-1 evőkanál szemes borsot és fűszerpaprikát szórunk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy az éppen ellepje, majd takaréklángon, kevergetés nélkül, fedő alatt körülbelül két órán át főzzük.
Ha az étel kész, tejföllel és friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
2020.12.05.
|