ÉTEL, ITAL... : MÁSODSZOR LETT A VILÁG LEGJOBB CUKRÁSZA A BELGA PIERRE MARCOLINI |
MÁSODSZOR LETT A VILÁG LEGJOBB CUKRÁSZA A BELGA PIERRE MARCOLINI
Egy diszkrét épület Brüsszel szélén: e falak mögött rejtőzik az a cukrászda, amelyiket 2020-ban a világ legjobbjának választották. Pályafutása során másodszor kapja ezt az elismerést Pierre Marcolini, a belga csokoládégyártó – írja az Euronews.
"Ez a díj az egész 25 éves karrieremnek szól. De azért remélem, hogy lesz még miről beszélni, még nem fejeztük be a munkát. Ez egy pillanata egy karriernek és egy csapatnak, egy háznak, ahol különböző koncepciókon, vagy inkább különböző megoldásokon dolgoztunk. Vagyis megpróbáltunk felelősségteljesen csokoládét készíteni, péksüteményeket készíteni, helyben dolgozva, a színezékek elkerülésével. És mindezen lépések modernizálták a cukrászdát, modernizálták a csokoládé világát, ez pedig ennek a megszentelése" - mondta Pierre Marcolini.
Mintegy tizenöt emberrel körülvéve Pierre Marcolini átdolgoz, cserél, recepteket, keverékeket és textúrákat készít. Azt mondja, félretette a kezdetek féktelen lelkesedését. Azonban mindig megpróbál változtatni, hogy ízletes csokoládét ajánlhasson.
"Hogyan készíts egy igazán ínyenc csokoládét? Nos, ez egyszerű. Ismered a zsidó-keresztény koncepciót. Amikor elkészültél, és megnézed, azt gondolod: remélem, van egy másik is" - árult el egy trükköt Marcolini mester.
De a csokoládékészítő is szembesül a válsággal, amely a következő hónapokra tekintve súlyos következményekkel és bizonytalansággal jár.
"Mindenki szenved a lezárásoktól, a nehézségektől. Különböző mértékben érint ez mindenkit. Nyilvánvalóan ez fontos a forgalom szempontjából. Egyáltalán nincsenek turisták. Az ügyfelek hiányával kell szembenézni. A második dolog, amitől szenvedünk, az a perspektíva hiánya. Vállalkozóként, amikor munkatársaid vannak, akik a csokoládé iparosai, odafordulnak hozzád és azt kérdezik: "Uram, mi fog történni decemberben?" És nem tudsz ezekre válaszolni: ez félelmetes" - mondta Pierre Marcolini. De azért optimisták is. A világ idei legjobb cukrásza és csapata továbbra is készül a karácsonyra. Szeretnének örömet szerezni a bezártság idején is.
2020.11.06.
|