© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : Új háromcsillagos séfet avatott a francia Michelin-kalauz

Új háromcsillagos séfet avatott a francia Michelin-kalauz

 

A 35 éves Arnaud Donckele személyében idén új háromcsillagos séfet avatott a Michelin hotel- és étteremkalauz francia kiadása. A mediterrán specialitásokat kínáló Vague d'or étterem a Földközi-tenger partján fekvő Saint-Tropez üdülőhely egyik luxushoteljében, a Résidence de la pinede-ben található, amelynek konyháját 2005 óta irányítja Arnaud Donckele. A zárt klubként működő étterem megkoronázásával 27-re emelkedett a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, ahol 82 kétcsillagos és 487 egycsillagos étterem is található.


    "Donckele fiatal, a 27 háromcsillagos séf közül a legfiatalabb, de kivételes múlt áll mögötte" - hangsúlyozta hétfőn Michael Ellis, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója. A fiatal szakácsnak a felügyelők egyhangúlag szavazták meg a három csillagot. Az új sztárséf a kalauz szerint eredeti személyiséggel rendelkezik, fantasztikus egyensúlyt tart az ízek között és kiválóan használja a helyi termékeket.

    Arnaud Doncekele "nagy meglepetésnek" nevezte az éttermében tartott sajtótájékoztatón a harmadik csillag elnyerését. "Nem számítottunk rá. Én nem vagyok nagyon népszerű ember" - mondta a fiatal séf, aki Eugénie-les-Bains-ben a háromcsillagos Michel Guérard-tól tanulta a szakmát, majd a több háromcsillagos étteremmel is rendelkező Alain Ducasse párizsi és monacói konyháiban képezte tovább magát, ahonnan a kétcsillagos chez Lasserre-be, Jean-Louis Nomicos éttermébe került.

    Az új háromcsillagos séf kiválóan megtestesíti a 2013-as tendenciát, amely elsősorban a helyi házi termékekre helyezi a hangsúlyt. "Nem kell a legdrágább termékekkel dolgozni: a szakácsok a közelben fellelhető és könnyen beszerezhető termékeket részesítik előnyben" - mondta a sajtótájékoztatón Michael Ellis. Donckele étlapján például előkelő helyen szerepel a helyi, sisteroni bárány, a Földközi-tenger halai és a régió sajtjai. Honlapján külön szót szentel "a földművelőknek, állattenyésztőknek és halászoknak".

    A 2013-as kalauzban a második - kétcsillagos - kategóriába öt új étterem került be, így számuk 82-re nőtt. Az egycsillagos francia éttermek száma 39 új kiválasztottal 487-re emelkedett.

    A listán számos étterem kisvárosban vagy falvakban található. "A francia konyhát továbbra is a regionalitás jellemzi, nemcsak Párizsban, hanem Lyonban vagy Marseille-ben is létezik" - hangsúlyozta a kalauz igazgatója.

    A Michelin-kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg 1900 óta, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM