ÉTEL, ITAL... : Kolbász- és Sódarmustra Fesztivál a gyulai Várkertben |
Kolbász- és Sódarmustra Fesztivál a gyulai Várkertben
Szombaton kezdődik a gyulai
Várkertben a negyedik nemzetközi Kolbász- és Sódarmustra Fesztivál. A
rendezvény a szárazkolbászok és a füstölt hentesáruk készítéséről szól,
hentesüzemek mutatkoznak be és versenyeztetik termékeiket - tájékoztatott Dinya
Imre főszervező, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke. A
főszervező elmondta: tavaly több mint húszezer látogatója volt a rendezvénynek,
a szakmai versenyre 16 országból 116 termékkel - kolbászokkal és füstölt
hentesárukkal - neveztek be magánszemélyek, illetve kereskedelmi mennyiséget
előállító termelők és húsüzemek.
Idén a versenyzők tíz kategóriában
indulhatnak, a zsűrizésre szombaton - és a fesztivál történetében először
nyilvánosan - kerül sor. A nyertes termékek Gyulai Sódar Fesztivál-elismerést
kapnak. Idén is lesz kézműves szakmai kiállítás és vásár. A résztvevők a híres
Stréberl üzemben ismerhetik meg a gyulai húsipar gazdag történetét.
A fesztiválon lesz böllérverseny,
kolbászgyúróverseny, erdélyi konyhák bemutatója. A programokat lovagi bemutatók
színesítik a várban és környékén. A látogatók szervezett keretek között
kolbász- és sonkatúrán vehetnek részt, amelyen közvetlenül ismerhetik meg a
gyulai termelők helyi ételeit és italait. A fesztivált gazdag kulturális
program kíséri, ezek különböző korosztályokhoz szólnak.
|