ÉTEL, ITAL... : Szombaton nyit az első balatoni hal- és termelői piac Gyenesdiáson |
Szombaton nyit az első balatoni hal- és termelői piac Gyenesdiáson
Kibővített és a helyi
kistermelőkre alapozott kínálattal már a harmadik szezonját kezdi meg szombaton
az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiáson - mondta Gál Lajos, a
település polgármestere pénteken. A piac legfőbb vonzerejét a balatoni hal
jelenti, az idei év egyik újításaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
pavilonjában friss halat is kínálnak majd. A tógazda az előre meghirdetett
fogásnapokon a halászhajóiról hozza az élő halat, amit jégtálcán árusítanak, de
a megújult halsütödében frissen elkészített balatoni halat is lehet venni.
A termelői piacon 8 faházban kialakított
pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen jelképes, bruttó 100 forintos asztalpénz
fejében kínálhatják termékeiket az őstermelők. "Nagy erőfeszítéseket kell
tenni évről-évre azért, hogy megnyerjük a rossz vásárlói szokásokkal rendelkező
embereket" – fogalmazott a polgármester, és fontosnak nevezte, hogy a
helyi termék megszokottá váljon. Tavaly 155 ezer turista fordult meg a
település strandján, akik az idegenforgalmi szezonban a helyi családok mellett
a vevőkört adják.
A folyamatos kínálat biztosítása érdekében
több mint száz helyi és Zala megyei termelővel vették fel a kapcsolatot, az
eladóhelyek számát igény szerint növelni tudják – mondta el Kőhalmi Balázs
piacfelügyelő. Tájékoztatása szerint a strand és a vasútállomás melletti,
néhány száz négyzetméteres területen található piactéren az idén folyamatos
sátorfedést biztosítanak.
A polgármester emlékeztetett: a Balaton-parti
település turisztikai egyesülete az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében
csaknem 15 millió forint uniós támogatással hozta létre az üdülőrégió és a
Balaton első hal- és termelői piacát, amely az önkormányzati önrésszel
kiegészítve összesen 23 millió forintos beruházást jelentett. Az egyedülálló
termelői piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak
mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, bio zöldségek, és
gyümölcsök, juh termékek, langallo, kürtőskalács, bor és pálinka szerepelnek,
de kézművesek és iparművészek is kínálják portékáikat.
A fő vásárnap szombatonként lesz, a piac
délután 2-től este 8 óráig tart nyitva. További újítás, hogy a piac pünkösdtől
az őszi szüretig hétköznapokon is folyamatosan nyitva tart, illetve tematikus
hétvégi vásárnapokkal, játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a
látogatókat.
|