© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn

Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn

Göcseji prószafesztivált rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát (krumplis lepényt) sütnek ki. A vidám gasztronómiai esemény a zalai megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti - fogalmazott a szervező Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese.


    Cserpes Attila elmondta, hogy baráti társaságok, intézmények, cégek, civilszervezetek, nyugdíjasklubok tagjai egyaránt neveztek a versenyre. A fesztiválon húsz csapat több mint 800 liter alapanyagot használ fel, a tájjellegű étel elkészítésében több mint 200-an vesznek részt. A szervezők több ezer látogatóra számítanak, az eddigi évek tapasztalata szerint a késő délutáni órákban valamennyi kisütött étel elfogy.

    Az ország más vidékeinek tócsniként vagy lapcsánkaként ismert prósza az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel, alapja a reszelt krumpli, a liszt, a tojás és a tejföl, a többi a versenyzők fantáziáján múlik. Az idősebbek általában ragaszkodnak a hagyományos receptúrához, a fiatalabb korosztályt képviselő csapatok viszont bátrabbak - jegyezte meg Cserpes Attila.

    Az elmúlt években az édestől a savanyúig szinte mindenféle változatban készítettek már prószákat a göcseji prószafesztiválokon. A receptekben megjelent a medvehagyma és izgalmas újítás volt a füstölt kolbászos, a pacalpörköltes, a lecsós és a szilvalekváros prósza is. A legváltozatosabb variációkat néhány évvel ezelőtt a Népek prószája címmel meghirdetett versenyen készítették el, amikor az adott nemzet ízvilága szerint kellett fűszerezni a burgonyaalapú ételt - mondta el a főszervező.

    Idén a gasztronómiai versennyel párhuzamosan Prósza Hangja (P-faktor) címmel hirdették meg az amatőr nótaénekesek versenyét, így a délutáni órákban már nótaszóra sülnek a prószák.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM