ÉTEL, ITAL... : Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn |
Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn
Göcseji prószafesztivált
rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a
város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát
(krumplis lepényt) sütnek ki. A vidám gasztronómiai esemény a zalai
megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti - fogalmazott a szervező
Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese.
Cserpes Attila elmondta, hogy baráti
társaságok, intézmények, cégek, civilszervezetek, nyugdíjasklubok tagjai
egyaránt neveztek a versenyre. A fesztiválon húsz csapat több mint 800 liter
alapanyagot használ fel, a tájjellegű étel elkészítésében több mint 200-an
vesznek részt. A szervezők több ezer látogatóra számítanak, az eddigi évek
tapasztalata szerint a késő délutáni órákban valamennyi kisütött étel elfogy.
Az ország más vidékeinek tócsniként vagy
lapcsánkaként ismert prósza az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel,
alapja a reszelt krumpli, a liszt, a tojás és a tejföl, a többi a versenyzők
fantáziáján múlik. Az idősebbek általában ragaszkodnak a hagyományos
receptúrához, a fiatalabb korosztályt képviselő csapatok viszont bátrabbak -
jegyezte meg Cserpes Attila.
Az elmúlt években az édestől a savanyúig
szinte mindenféle változatban készítettek már prószákat a göcseji
prószafesztiválokon. A receptekben megjelent a medvehagyma és izgalmas újítás
volt a füstölt kolbászos, a pacalpörköltes, a lecsós és a szilvalekváros prósza
is. A legváltozatosabb variációkat néhány évvel ezelőtt a Népek prószája címmel
meghirdetett versenyen készítették el, amikor az adott nemzet ízvilága szerint
kellett fűszerezni a burgonyaalapú ételt - mondta el a főszervező.
Idén a gasztronómiai versennyel
párhuzamosan Prósza Hangja (P-faktor) címmel hirdették meg az amatőr
nótaénekesek versenyét, így a délutáni órákban már nótaszóra sülnek a prószák.
|