ÉTEL, ITAL... : NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ VERSENYT RENDEZNEK RÖSZKÉN |
NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ VERSENYT RENDEZNEK RÖSZKÉN
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád
megyei Röszkén. A gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett
Magyarországról és a határon túlról. A legtöbb versenyző helybéli vagy a
környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé
állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei
Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester.
A versenyen legfeljebb
háromfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez
szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt
a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.
Az amatőr és profi
szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a
zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas
mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli. A helyezések
eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és
illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás
esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak,
kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a „legröszkeibb” és az idei
év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. A polgármester
elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridő hagyományos
étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb
ételvariáció készítésével próbálkoznak.
Az elmúlt évek tapasztalatai
alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta
pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt,
csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig
kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos,
sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.
A szervező szerint az ízletes
szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított
káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett
kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak fel. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat
problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb
termőhelye.
|