ZÖLDSÉGKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karfiol,
karalábé, zöldborsó, brokkoli), 20 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 2 leveskocka, olaj, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája,
2 dl tej, bazsalikom.
Kevés olajon megpároljuk az
apróra vágott hagymát, összezúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított,
feldarabolt zöldséget, s összeforgatjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel,
beledobjuk a leveskockákat, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük
és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, felforraljuk és a tűzről lehúzva,
habverővel állandóan kevergetve belecsurgatjuk a tejben elkevert tojás sárgákat,
majd szükség szerint ízesítjük. Már ne melegítsük, mert a tojás összeugrik.
Pirított zsemlekockákat adjunk hozzá.
|