TÓCSNI FESZTIVÁLT RENDEZNEK BIRIBEN
Két és fél mázsa burgonyából sütnek lapcsánkát a Tócsni Fesztiválon,
szombaton Biriben, ahol a térség legnagyobb ingyenes könnyűzenei programja is
várja az érdeklődőket. A réges régi hagyományok szerint készítik a tócsnit,
vagy ahogy Szabolcsban sokan hívják, a lapcsánkát.
Az eredeti módnak megfelelően lereszelik a
burgonyát, lisztet kevernek bele, sózzák, borsozzák, valamint tört fokhagymát
tesznek hozzá és az így kapott masszát forró olajban "piros
ropogósra" sütik. Nem tesznek rá semmilyen feltétet sem, pedig sokan
reszelt sajttal, vagy tejföllel "nyakon öntve" szeretik, és van aki
apró sülthús-darabokkal pakolja meg a tócsnit - mondta el Miterkóné Kónya
Margit, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település általános iskolájának
tanítója, a sütést irányító egyik szervező csütörtökön.
Mások tojást és ugyancsak apróra vágott
zöldséglevelet is kevernek a masszába, de ez - mint Miterkóné Kónya Margit
hangsúlyozta - nem felel meg a hagyományos lapcsánka sütésnek.
Biriben a tócsnit a helyi nyugdíjasklub
tagjai sütik majd, s két és fél mázsa burgonyából 2 ezer 500 adagot készítenek
és szolgálnak fel a Tócsni Fesztivál látogatóinak. Egy kiló krumpliból tíz
tenyérnyi nagyságú ropogós lapcsánka sül.
Száku István, a fesztivált szervező helyi
Közös Kincs Oktatási Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója
arról tájékoztatott, hogy a rendezvény könnyűzenei programjában a Ham Ko Ham,
Fluor Tomi, Radics Gigi, Oláh Gergő, Majka és a Curtis BLR, Király Viktor és
Linda, Vastag Csaba és a Beatrice Együttes lép színpadra. Az utóbbi zárja a
koncertsorozatot.
|