© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : ŐSZI GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK NYÍREGYHÁZÁN

ŐSZI GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK NYÍREGYHÁZÁN

 

Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai programsorozat étlapján, Nyíregyházán. Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó munkatársa elmondta: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember 8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.


    A krumpli lángos a szegények eledele volt egykor, hiszen krumplin, liszten és són kívül nem kellett hozzá más alapanyag. A meghámozott burgonyát sós vízben főzték meg, krumplinyomóval összetörték, picit megsózták, majd hagyták langyosra kihűlni. Liszttel összegyúrták, annyit adagoltak hozzá, amíg összeállt, rugalmas, de nem tapadó lett a massza. Aztán rúd alakúra sodorták, felkarikázták, lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtották és a forró tűzhely tetejére téve mindkét oldalán megsütötték. A korongszerű ételt olajjal, zsírral megkenték, mások fokhagymával is bedörzsölték. Ma olajjal kikent, felhevített palacsintasütőben sütik meg többnyire.

    A szatmár-beregi mocskos tészta úgy készült egykor, hogy a metélt tésztát sós vízben megfőzték, leszűrték és még forrón szilvalekvárral összekeverték. Egy kivajazott tepsibe nem túl vastag rétegben berakták, a tetejét bőségesen megszórták cukrozott darált dióval és a sütőben 20-30 percig pirították. Tálaláskor ízlés szerint végül porcukorral megszórták.

    Az Őszi kalandok nyitórendezvényén a Nyilas Fogadóban, amelyet a valamikori híres Buttler gróf nagybirtokos 150 éves borospincéjének épületében, az eredeti stílust meghagyva alakítottak ki, az ételkóstolás mellett egész napos program várja az érdeklődőket, amelynek keretében Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét is láthatják a résztvevők.

    Az őszi gasztronómiai rendezvénysorozat kéthetente folytatódik, és szeptember 22-én főzőversenyre is várják az ínyenceket. A nyíregyházi gyárak, üzemek és intézmények alkalmi szakácscsapatai kapros vadmalac levest főznek majd, amelyhez a megye gasztronómiai íz világát őrző fogadó biztosítja az alapanyagot. Az elkészült ételt bárki megkóstolhatja, Buday Péter mesterszakács minősít majd és hirdet győztest, szintén egész napos szórakoztató program keretében.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM