ŐSZI GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK NYÍREGYHÁZÁN
Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is
szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai
programsorozat étlapján, Nyíregyházán. Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó
munkatársa elmondta: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember
8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei
közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros
fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.
A krumpli lángos a szegények eledele volt
egykor, hiszen krumplin, liszten és són kívül nem kellett hozzá más alapanyag.
A meghámozott burgonyát sós vízben főzték meg, krumplinyomóval összetörték,
picit megsózták, majd hagyták langyosra kihűlni. Liszttel összegyúrták, annyit
adagoltak hozzá, amíg összeállt, rugalmas, de nem tapadó lett a massza. Aztán
rúd alakúra sodorták, felkarikázták, lisztezett deszkán egészen vékonyra
nyújtották és a forró tűzhely tetejére téve mindkét oldalán megsütötték. A
korongszerű ételt olajjal, zsírral megkenték, mások fokhagymával is
bedörzsölték. Ma olajjal kikent, felhevített palacsintasütőben sütik meg
többnyire.
A szatmár-beregi mocskos tészta úgy készült
egykor, hogy a metélt tésztát sós vízben megfőzték, leszűrték és még forrón
szilvalekvárral összekeverték. Egy kivajazott tepsibe nem túl vastag rétegben
berakták, a tetejét bőségesen megszórták cukrozott darált dióval és a sütőben
20-30 percig pirították. Tálaláskor ízlés szerint végül porcukorral megszórták.
Az Őszi kalandok nyitórendezvényén a Nyilas
Fogadóban, amelyet a valamikori híres Buttler gróf nagybirtokos 150 éves
borospincéjének épületében, az eredeti stílust meghagyva alakítottak ki, az
ételkóstolás mellett egész napos program várja az érdeklődőket, amelynek
keretében Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában Petőfi Sándor: A
helység kalapácsa című művét is láthatják a résztvevők.
Az őszi gasztronómiai rendezvénysorozat
kéthetente folytatódik, és szeptember 22-én főzőversenyre is várják az
ínyenceket. A nyíregyházi gyárak, üzemek és intézmények alkalmi szakácscsapatai
kapros vadmalac levest főznek majd, amelyhez a megye gasztronómiai íz világát
őrző fogadó biztosítja az alapanyagot. Az elkészült ételt bárki megkóstolhatja,
Buday Péter mesterszakács minősít majd és hirdet győztest, szintén egész napos
szórakoztató program keretében.
|