© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : PAPRIKAFESZTIVÁL SZEGEDEN

PAPRIKAFESZTIVÁL SZEGEDEN

Minden a paprikáról szól október 5-én Szeged-Alsóvároson. A fesztiválon bemutatják a fűszernövény múltját és jelenét, számtalan felhasználási módját és különleges fajtáit. A fesztivál két helyszínen zajlik, mivel kapcsolódik az alsóvárosi Napsugaras Tájház programjaihoz. A Ferences Látogatóközpontban a kolostori hagyományok, a gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet – mondta Petri Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.


    A házfőnök, Kiss Didák testvér felidézte: 1444-ben, amikor a ferencesek megérkeztek Alsóvárosra, az ispotályban kezdtek dolgozni és magukkal hozták a paprikát, annak termesztési módját is. Ezzel gyógyászati és megélhetőségi lehetőséget hoztak az itt élőknek. Elsőként gyógyításra használták, később fűszerként is elterjedt a növény. A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele hatékonyan, emellett belsőleg is alkalmazták az elegyet: ez lehetett az oka annak, hogy a későbbi járványok a térségben 30-40 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek, mint az ország más részein.

    Október 5-én újra megnyitják a kolostori ispotályt, ahol a látogatók gyógyteafőzetekkel, paprikás mézzel gyógyíthatnak is. A fűszerpiacon megismerhetik a különböző paprikafajtákat növény, őrlemény vagy akár élelmiszer formájában is, de a kolostorban betekinthetnek a kódexmásolók életébe is. Többféle paprikás krumplival várják a vendégeket, emellett a gasztronómiai bemutatókon kínai és spanyol paprikás ételekkel találkozhatnak a látogatók. Természetesen a szegedi paprika elmúlt 250 évéről is szó esik. A kóstolók után bárki "feldobhatja" ruhatárát: különböző paprikás sablonokkal varázsolhatja újjá ruháit és vászoncipőit, majd tárlatvezetéssel egybekötött kolostori sétára indulhat.

    Kulik Melinda, a Napsugaras Tájház vezetője elmondta: bár már harmadszor rendezik meg a szegedi paprika népszerűsítésére a fesztivált, elsőként kapcsolódnak a ferencesekhez. A tájházban a paprikával kapcsolatos népi tevékenységek várják a látogatókat, így lesz paprikafűzés, de lehet törni, hasítani és őrölni is. Emellett különféle folklórprogramok lesznek: délután a szegedi Délikert Néptánc együttes vezetésével menettáncban a kolostorhoz vonulnak, miközben a talpalávalót a Ménkű Banda húzza. Este tartják a paprikaszentelést, majd a nap a Paprika Bállal zárul.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM