ÉTEL, ITAL... : PISZTRÁNG- ÉS BORFESZTIVÁLT RENDEZNEK A HÉT VÉGÉN TAPOLCÁN |
PISZTRÁNG- ÉS BORFESZTIVÁLT RENDEZNEK A HÉT VÉGÉN TAPOLCÁN
Kelet-Közép-Európa egyik
legnagyobb pisztrángtelepéről származó halakkal és balatoni borokkal várják a
látogatókat a péntektől vasárnapig tartó III. Pisztráng- és Borfesztiválon,
Tapolcán. A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval
rendelkezik, amelyből egy csónakázható is: a földalatti vizek közvetlen
összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén
elkészült parti sétánnyal, ez a helyszíne a pisztráng- és borfesztiválnak.
A fesztiválhelyszíntől 400 méterre
található, a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen
biztosítja a halételek alapanyagait. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb
pisztrángtelepét a tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.
A fesztiválon kínálnak majd ropogós, bükkfa
fűrészporon füstölt, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott, erdélyi
módon kukoricadarával sült, illetve tökmagos bundában sült tapolcai pisztrángot
is. Ezek voltak a tavalyi év legkedveltebb ételei, amelyeket idén a szervezők
mediterrán ízekkel bővítenek: lesz kapribogyós pisztrángkrém és házi pestóval
készült hal is.
A pisztráng mellé a Tapolcát körbeölelő
nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő kiváló borokat mutatják be a környék
pincészetei: a badacsonyi borvidéken készült kéknyelűt, a rózsakőt, a
szürkebarátot vagy az olaszrizlinget, amelyek harmonikusan kiegészítik a
halételeket.
A fesztivál péntek délután kezdődik, és
egészen vasárnapig zenés, szórakoztató és gyermekprogramok várják a
gasztronómiai csemegék mellett a látogatókat.
|