ÉTEL, ITAL... : KLASSZIKUS ÉS MODERNIZÁLT RECEPTEKET MUTAT BE AZ ÚJ GUNDEL SZAKÁCSKÖNYV |
KLASSZIKUS ÉS MODERNIZÁLT RECEPTEKET MUTAT BE AZ ÚJ GUNDEL SZAKÁCSKÖNYV
A fővárosi Gundel Étteremben,
ma is felszolgált ételek eredeti receptjeit és modernizált fogásokat mutat be a
novemberben megjelenő Gundel Szakácskönyv, amelyet pénteken sajtótájékoztató
keretében mutattak be Budapesten.
Összesen hetven recept olvasható a Gundel
Szakácskönyv - Klasszikus receptek és az új korszak fogásai című kötetben,
amely november második hetében magyar és angol nyelven jelenik meg a Kossuth
Kiadó gondozásában. A recepteket Merczi Gábor, a Gundel executive séfje
rendezte csokorba. A receptek között szerepel a fogas Gundel-módra, a
hagyományos paprikás csirke, a borjúhússal töltött zsenge karalábé és a híres
Gundel-palacsinta is.
A könyv alapját az eredeti, 1937-as
szakácskönyv ma is helytálló, csak a legminimálisabban aktualizált receptúrái
adják. Az ételek mellett bemutatják a Gundel történetét és elismeréseit, és
felsorolják az étteremben megfordult híres vendégeket is.
Gundel Károly vendéglős, a magyar
vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű alakja, a városligeti étterem
névadója és arculatának megteremtője 1937-ben, először csak német és angol
nyelven adta ki első könyvét, ezzel új korszakot indítva el a magyar
gasztronómiában. A mű később megjelent, fiai által átdolgozott verziója, a Kis
magyar szakácskönyv a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb
nyelven megjelent receptgyűjteménye: kiadása óta több mint negyven utánnyomást
ért meg és 2,5 millió példányban adták el.
Alföldi Tádé, a Gundel Étterem igazgatója
elmondta, jelenleg 160 fő dolgozik az étteremben. "Az itteni munka olyan,
mint egy ásatás: elő kell bányászni a tradícióinkat, de közben azt is
figyelembe kell venni, hogy az élet nem állhat meg" - utalt az igazgató a
hagyományok és a modern technikák alkalmazásának a kötetben is jellemző
fúziójára.
|