CSOKOLÁDÉS GŐZGOMBÓC

Hozzávalók: 5 dl tej + 7 dl tej, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4-5 kanál cukor, 5-6 dkg vaj, só, 1 citrom, 5 dkg csokoládé, 1 vanília ízű pudingpor, 1 üveg vagy doboz befőtt.
A liszt közepébe belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután hozzáadunk 1 kanál cukrot és 1 dl langyos tejet, majd kevés liszttel elkeverve, letakarva, meleg helyen pihentetjük 15-20 percig.
A kissé megolvasztott vajat 6 dl langyos tejjel elkeverjük és a tojással, kiskanálnyi sóval, evőkanálnyi cukorral, reszelt citromhéjjal a liszthez adjuk, s alaposan összedolgozzuk.
Ezután letakarva további 30-40 percig kelesztjük. Majd összegyúrjuk és 6-8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik közepébe egy darabka csokoládét nyomunk, gomboccá formázzuk, és meleg helyen további 30 percig kelesztjük. Majd gőzbetétes edényben kevés sós víz fölött, nem túl erős forralással kb. 20 percig gőzöljük. Elkészítjük a pudingport és a kész gombócokat vaníliapudinggal és befőttel kínáljuk.
2015.01.08.
|