ÉTEL, ITAL... : BUDAPEST: ISMÉT HÚSVÉTI BÁRÁNYFESZTIVÁL LESZ A VAJDAHUNYADVÁRBAN |
BUDAPEST: ISMÉT HÚSVÉTI BÁRÁNYFESZTIVÁL LESZ A VAJDAHUNYADVÁRBAN
A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között.
A múlt hagyományait felidéző ingyenes húsvéti mulatságon a fő szerep a birkahúsé. Necz István főszervező az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: bár a birka- és bárányhús fogyasztásának mértéke lassan növekszik Magyarországon, magas faggyútartalma miatt még mindig sokan tartanak ettől a hústól.
Az ünnepi fesztivál célja, hogy segítsen a birka- és bárányhúsból készült ételek népszerűvé válásában. A vendégek megkóstolhatják a 2013 óta hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet, de a különleges, malátán nőtt birkából készült, sörben pácolt birkakolbászt is megízlelhetik.
A húsvéti fogások mellé borokat, pálinkákat, kézműves söröket is kínál a birkafesztivál.
Vasárnapra a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség főzőversenyt hirdetett. A legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét Arany Bárány díjjal jutalmazzák.
A három nap során a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a csokikészítés és a tojásdíszítés különböző technikáival, feleleveníthetik a húsvéti játékok és a locsolkodás hagyományát, az állatsimogatóban pedig nyuszikkal és kisbárányokkal ismerkedhetnek. A színpadon folklór programok és népi játékok szórakoztatják a közönséget.
A bárányfesztivál húsvéti locsolóversíró versenyt is hirdetett gyerekeknek és felnőtteknek, melynek legjobbjait értékes nyereményekkel díjazzák.
2015.03.30.
|