LECSÓFESZTIVÁL SZENTESEN

E honban, talán nem túlzok, ha azt bátorkodom mondani: többen vannak, akik szeretik ezt az ételt, mint akik elutasítják a fogyasztását. És hol lehet a legjobb lecsót enni? Természetesen ahol a termelés nagyban folyik paprikából, s ahol ebből sok van, ott a paradicsom sem hiánycikk. Legtöbbször a szentesi paprikával találkozhatunk az üzletekben. E sikerhez járul hozzá az idén tizennegyedszer megrendezésre kerülő, immár nemzetközivé vált Lecsófesztivál, mely ebben az évben szeptember negyedikén és ötödikén kerül megrendezésre.
Ez tekinthető az egyetlen hitelesnek nevezhető ilyen jellegű rendezvénynek, mert ugyebár ahol nem terem a paprika ott jordániai, marokkói kerül az apró bográcsokba. A szentesi vigadalomban több száz versenyző száll ringbe, melynek tétje: egy év dicsősége. Ehhez tízezres nagyságrendben csatlakoznak az idelátogatók tömegei.
Az elmúlt években egyre többen jelentkeztek külföldről is, hogy részesei legyenek e hangulatos, nagyon vidám eseménynek. A több száz hatalmas bográcsban készülő finomság nem üzleti céllal készül. A sétálókat mindenki szeretné magához édesgetni, hogy kóstolja meg alkotását. Ha ízlett az étel - aki akarja - honorálhatja azzal, ha a nem kötelező jellegűen megvásárolható jótékonysági pártoló jegyet átnyújtja az őt vendégül látó csapatnak. Aki a legtöbb ilyennel rendelkezik, elnyeri a legjobb lecsókészítő csapat címet, melyet a következő esztendőben lehet majd megvédeni.
Aki a lecsón kívül vidámságra, kulturális eseményre is kíváncsi az megtalálja azt a Kurca parti városban, reggeltől a késő éjszakába nyúlóan. Erről neves előadó művészek és helyi együttesek, néptánc csoportok gondoskodnak.
Kocsa
2015.08.24.
|