© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : NYÍREGYHÁZA: TÖBB MINT 20 EZER ADAG ÉTELT KÉSZÍTENEK EL A TIRPÁK FESZTIVÁLON

NYÍREGYHÁZA: TÖBB MINT 20 EZER ADAG ÉTELT KÉSZÍTENEK EL A TIRPÁK FESZTIVÁLON

Több mint húszezer adag ételt, valamint egy négyezer szeletes sütőtökös málé süteményt is elkészítenek a főzőcsapatok és a cukrászok a szombaton és vasárnap megrendezendő 7. Tirpák Fesztivál és 4. Nyíregyházi Bográcsgulyás és Grillbajnokságon a nyírségi megyeszékhelyen.


    A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el a Kossuth téren az "ősök" és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét, többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.
    A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza, de a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.
    Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére, a bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a halászlé és a marhapörkölt is biztosan szerepel. A kiadósabb és érdekesebb ételekre vágyók számára elkészítik a párolt tarját kolozsvári burgonyával, a mangalica sertészsírral "szőnyegbombázott" sült májas hurkát savanyúsággal és mártással, a beregi cigánypecsenyét és a galambpörköltet. Az egészségesebben élők számára szívbarát ételeket, az édességet kedvelőknek pedig a rétesek és sütemények széles választékát kínálják majd kóstolójegy ellenében.
    A fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum cukrász diákjai egy négyezer szeletes sütőtökös málé elkészítésével idézik fel a tirpák étkezési hagyományokat. A 20 kilogramm kukoricalisztből, a 240 kilogramm sütőtökből és a 16 kilogramm tökmagból összeálló sütemény tésztáját búzaliszt és kukoricaliszt keverékéből készítik, amibe sütőtök krémet töltenek, az így elkészült süteményt pirított tökkockákkal és tökmag morzsával hintik meg.

  2019.09.16.
 

 

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM     

 

- AZ ÉV LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE: DÍJAZTÁK A NÉPSZERŰ CSOKIGYÁR A MILKA LEGARCÁTLANABB REKLÁMHÚZÁSÁT

- HOLTAN TALÁLTAK EGY VÁLTÓKEZELŐT A KÖRÖSLADÁNYI VASÚTÁLLOMÁSON

- AZ ADRIAI-TENGER EGYIK LEGRÉGEBBI HAJÓRONCSÁT FEDEZTÉK FEL HORVÁTORSZÁGBAN

- BÉRGYILKOSOKKAL MEG AKARTA ÖLETNI HÁROM HARAGOSÁT EGY KECSKEMÉTI FÉRFI

- KÉKSZALAG: SAJÁT REKORDJÁT MEGDÖNTVE A FIFTY-FIFTY NYERTE A TÓKERÜLŐ VERSENYT

- KECSKEMÉT: KÁBÍTÓSZERT ÁRULÓ FIATAL FÉRFI ELLEN JAVASOL VÁDEMELÉST A KECSKEMÉTI RENDŐRSÉG

- TÖBB SZÁZ MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS ROBBANÓESZKÖZ KERÜLT ELŐ DEBRECENBEN

- SPANYOLORSZÁGBAN FOGTÁK EL MAGYARORSZÁG EGYIK LEGKERESETTEBB BŰNÖZŐJÉT

- FOLYAMATOSAK VOLTAK AZ UTÓRENGÉSEK SZOMBAT ÉJSZAKA CSONGRÁD TÉRSÉGÉBEN

- TŰZ VESZÉLYEZTETTE A SZENTENDREI SKANZENT

- BOZÓTTŰZ MIATT LEÁLLÍTOTTÁK A VONATFORGALMAT KISKUNDOROZSMÁNÁL A SZEGEDI FŐVONALON