ÉTEL, ITAL... : ÜNNEPI ÉTKEK: BACONBA GÖNGYÖLT TÖLTÖTT PULYKAMELL |
ÜNNEPI ÉTKEK: BACONBA GÖNGYÖLT TÖLTÖTT PULYKAMELL

Hozzávalók: 70 dkg pulykamellfilé, 25 dkg zöldhagyma, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld, olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, apróra vágott friss rozmaring, zsálya, kakukkfű, őrölt mustármag, 40 dkg szeletelt bacon, nádcukor, balzsamecet, akácméz, kuszkusz, forró víz, 1 nagyobb gránátalma, 1 szál friss koriander, fél citrom frissen facsart leve.
A pulykamellet az egyik oldalról kezdve vízszintesen félbevágjuk, hogy a vége kb. 2 cm maradjon. Ezután szétnyitjuk és a húst kb. másfél centisre klopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk.
A zöldhagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd 4 evőkanálnyi keveréket félrerakunk a kuszkuszhoz, a maradékot pedig rászórjuk a pulykamellre. A keskenyebb végétől kezdve feltekerjük a pulykamellet és fogpiszkálóval rögzítjük. Ezután egy alufóliával bélelt tálba egy rácsot helyezünk, amelyre rátesszük a hústekercset.
Az olívaolajat, a fokhagymát, a rozmaringot, a zsályát, a mustármagot, a kakukkfüvet, a sót és a borsot összekeverjük, majd a pulykatekercset egyenletesen bedörzsöljük vele. Ezután rátekerjük egymást lefedve a baconszeleteket is úgy, hogy a szeletek végét a hús alá hajtjuk.
Közben a nádcukrot, a balzsamecetet és a mézet összekeverjük, a keverék egyik felét félretesszük, a másik felét egyenletesen a baconra kenjük.
Ha kész, 190 fokra előmelegített sütőben kb. másfél órán keresztül sütjük a pulykamelltekercset, majd lazán lefedjük alufóliával és 10 percig pihentetjük. Ezután a fennmaradt nádcukros, balzsamecetes, mézes keverékkel bekenjük a tekercset és eltávolítjuk a fogpiszkálókat. A kuszkuszt felöntjük a forró vízzel – vagy alaplével – és kb. 15 percig állni hagyjuk.
Ha a szemek magukba szívták az összes folyadékot, beleforgatjuk a megtisztított gránátalmamagokat, a friss koriandert, a felaprított és félretett zöldhagymát, illetve a petrezselyemzöldet. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
A kész étel mellé burgonyát tálalhatunk.
2020.12.06.
|