ÉTEL, ITAL... : GESZTENYÉS-SÁRGABARACKOS CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY LETT BUDAPEST DESSZERTJE |
GESZTENYÉS-SÁRGABARACKOS CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY LETT BUDAPEST DESSZERTJE
A Cocó7 csokoládébolt és látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményét választottak idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Az Édes napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására a Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a szövetség elnöke, az édes napok főszervezője.
Az idei édes napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubaji elnevezésű édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg – magyarázta a szövetség elnöke.
Az édesség tematikájú esemény célja, hogy segítse a magyar cukrász kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését – tette hozzá.
Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie: az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat.
Rebrus Csaba szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül.
Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: a Budapest desszertet Cocó7 csokoládébolt és látványműhely készítette. Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak.
A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van megbolondítva. A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került.
2024.10.09.
|