KETTŐS REKORDOT ÁLLÍTOTTAK FEL A NAGYKANIZSAI DÖDÖLLEFESZTIVÁLON |
|
|
Több mint fél tonna nyersanyag felhasználásával kettős, 26 órán át
tartó dödöllepirítási rekordot állítottak fel a nagykanizsai
dödöllefesztiválon. A jubileumi, 10. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál
keretében egy tízfős csapat, valamint egyéni rekord-várományosként Czimmermann
József arra vállalkozott, hogy 26 órán keresztül folyamatosan készítik a
jellegzetes zalai-vasi burgonyás finomságot. A csapat tagjai egymást váltva,
megszakítás nélkül álltak a sütők előtt, míg az egyéni kísérlet végrehajtója
nyolc óránként csupán 15 percnyi pihenőt tarthatott.
|
 |
PAPRIKÁS CSOKOLÁDÉTORTA NYERTE A HOBBICUKRÁSZOK VERSENYÉT |
|
|
Sültpaprika lekvárból, kakaós
mandulapiskótából, olvadó étcsokoládé mousse-ból áll az a torta, amely
megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hobbicukrászoknak szóló versenyét.
Nevezni fehér cukortól, fehér liszttől, adalékanyagoktól mentes süteményekkel
lehetett.
|
 |
GASZTROFESZTIVÁL LESZ PÁLINKAKÓSTOLÁSSAL A HÉT VÉGÉN GÖNCÖN |
|
|
Hamisítatlan betyáros vendégszeretet várja azokat a látogatókat, akik
szeptember 6. és 8. között ellátogatnak a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválra -
tájékoztattak a szervezők. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a
résztvevők megkóstolhatják az eredeti technológiával készített gönci
barackpálinkát, emellett együtt mulathatnak többek között Török Ádámmal és a
Minivel, Szűcs Judittal, Balázs Fecóval, Demjén Ferenccel.
|
 |
MEGKEZDŐDÖTT A NEMZETEK SAJTVERSENYE |
|
|
Tizenöt európai ország
részvételével kedden elkezdődött a nemzetek sajtversenye. Az érdeklődők az
interneten szavazhatnak kedvencükre. A SZEGA Nemzetek Sajtversenye elnevezésű
megmérettetésen Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország,
Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia,
Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy
tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vesz részt.
|
 |
ŐSZI GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK NYÍREGYHÁZÁN |
|
|
Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is
szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai
programsorozat étlapján, Nyíregyházán. Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó
munkatársa elmondta: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember
8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei
közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros
fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.
|
 |
ESZTÁRI FESZTIVÁL: KÉSZÜL AZ ÓRIÁSI ADAG TARHONYÁS LECSÓ |
|
|
Tarhonyás lecsót készítettek szombaton a résztvevők az esztári
lecsófesztiválon. A négy méter átmérőjű üstben készített lecsóhoz négyszázhúsz
kilogramm paprikát, kétszáz kilogramm paradicsomot, százötven kilogramm
hagymát, húsz kilogramm hagymát, harminc kilogramm tarhonyát és ötven liter
étolajat használtak fel.
|
 |
CSIRKEPAPRIKÁS FESZTIVÁLT TARTANAK SIKLÓSON |
|
|
|
 |
TÓCSNI FESZTIVÁLT RENDEZNEK BIRIBEN |
|
|
Két és fél mázsa burgonyából sütnek lapcsánkát a Tócsni Fesztiválon,
szombaton Biriben, ahol a térség legnagyobb ingyenes könnyűzenei programja is
várja az érdeklődőket. A réges régi hagyományok szerint készítik a tócsnit,
vagy ahogy Szabolcsban sokan hívják, a lapcsánkát.
|
 |
ZÖLDSÉGKRÉMLEVES |
|
|
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karfiol,
karalábé, zöldborsó, brokkoli), 20 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 2 leveskocka, olaj, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 tojássárgája,
2 dl tej, bazsalikom.
|
 |
NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ VERSENYT RENDEZNEK RÖSZKÉN |
|
|
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád
megyei Röszkén. A gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett
Magyarországról és a határon túlról. A legtöbb versenyző helybéli vagy a
környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé
állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei
Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester.
|
 |
|