Barokk ételfőző fesztivál lesz a hétvégén Fertődön |
|
|
Az első Esterházy barokk ételfőző fesztivált a hétvégén tartják
Eszterházán, a mai Fertődön. A program célja, hogy felelevenítsék és megőrizzék
a barokk hagyományokat, a kor gasztronómiáját, a barokk egykori ízeit – mondta
el Klötzl Géza ötletgazda, főszervező szerdán. Ismertetése szerint a versenyző
csapatok az úri konyha és a csárdakonyha kategóriában mérhetik össze tudásukat.
Az előbbiben nyolc-tíz csapatot várnak, az utóbbiban 15-20 társaságra
számítanak a szervezők.
|
 |
Lángos-rekordkísérletre készül Zánka |
|
|
Lángos-rekordkísérletre készülnek
Zánkán: a korábbi rekordot felállítók segítségével a világ legnagyobb lángosát
tervezik megsütni, amelynek átmérője terveik szerint meghaladja majd a 210
centimétert.
|
 |
Tejszínes, spárgás csirkemell |
|
|
Hozzávalók: 2 kisebb vagy 1
nagyobb csirkemell, 50 dkg spárga, 3 dl tejszín, 1 zacskó olajbogyó, olaj, vaj,
só, bors, gyömbér, 1 citrom.
|
 |
Kávé-, bor- és pálinkafesztivál társul idén a Szent Iván-éji Mámorhoz Pakson |
|
|
A paksi borok és a helyi értékek
népszerűsítése a célja a kávé-, bor- és pálinkafesztiválnak, amelyet első
alkalommal rendez a Fabro Pincészet Pakson, a kivételes adottságú Sárgödör
téren június 29-én, szombaton.
|
 |
Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt |
|
|
A Hungarikumok Gyűjteményének
részévé vált a karcagi birkapörkölt, amelyet a mai napig egyedülálló, még a
nomád korban kialakult módon főznek - jelentette be Fazekas Sándor
vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a Hungarikum Bizottság döntését, a
testület kihelyezett karcagi ülése utáni sajtótájékoztatón.
|
 |
Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn |
|
|
Göcseji prószafesztivált
rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a
város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát
(krumplis lepényt) sütnek ki. A vidám gasztronómiai esemény a zalai
megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti - fogalmazott a szervező
Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese.
|
 |
Sörújdonságokkal készül a III. Budavári Sörfesztivál |
|
|
Mézes-köleses, bodzás, szilvás, sőt gyógynövényekből készült kézműves söröket, angol, ír, belga, horvát, cseh és német nedűket, összesen mintegy kétszáz sörkülönlegességet kóstolhatnak a III. Budavári Sörfesztivál vendégei június 13. és 16. között.
|
 |
Halfilé spenótágyon |
|
|
Hozzávalók: 80 dkg halfilé (fogas, harcsa, ponty, tonhal), 1 citrom, 20 dkg rizs, 80 dkg spenót, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, bazsalikom, olívaolaj, só, bors.
|
 |
A hét végén rendezik meg az első Budai Levesfesztivált |
|
|
A fővárosi Császár fürdő, Hild-udvarán rendezik meg április 26. és 28. között az első Budai Levesfesztivált, amelyen Magyarország és a világ ínycsiklandozó és érdekes leveseit kóstolhatják meg a látogatók. A magyar ízek mellett többek között Olaszország, Kína, Spanyolország, Franciaország, Erdély és Oroszország ízei is képviseltetik magukat a gasztronómiai eseményen. Lehet kóstolni tradicionális magyar leveseket, de akár strucclevest, sőt afrikai krokodilragu-levest is.
|
 |
Belvárosi Sajtfesztivált rendeznek Budapesten |
|
|
 Sajtkészítési kurzussal, sajtos
látványkonyhával, sajtaukcióval és hazai termékekkel várja vendégeit az első
Belvárosi Sajtfesztivál péntektől vasárnapig a fővárosi Erzsébet téren. A
gasztronómiai fesztiválon az ország legjobb sajtházai mutatják be termékeiket.
A három nap alatt mintegy harminc kiállító száz termékét kóstolhatják végig a
vendégek, akik eközben a sajtkészítő műhelyben például azt is megtanulhatják,
hogyan lehet sajtot készíteni otthoni körülmények között.
|
 |
|