© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : A MOLNÁRKALÁCSOT ÜNNEPLIK BORSODNÁDASDON

A MOLNÁRKALÁCSOT ÜNNEPLIK BORSODNÁDASDON

A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén is szereplő molnárkalácsot népszerűsítik Borsodnádasdon az immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon, amelyet ezúttal június utolsó hétvégéjén tartanak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város életében és a környéken is kiemelt eseménynek számít a Molnárkalács Fesztivál. Idősek és a fiatalok közösen sütik a finom ostyát, a vendégek pedig előszeretettel kóstolják végig az összes lehetséges változatát.


    A Nádasd védjegyévé vált édességet a jövőben szeretnék kereskedelmi forgalomba is hozni, hogy az ország bármely pontján és határokon kívül is elérhető legyen - mondta Kormos Krisztián, a város polgármestere. Ehhez uniós forrásokat használnak fel, a Molnárkalács Házban hagyományosan és géppel is készítik majd a finomságot.

    Az idei fesztiválon több közösség, egyesület tagjai sütik majd a kalácsot, ott lesz a kemencék mellett a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület, az Őszirózsák, a Boszorkánykonyha, a Négy Évszak, a Molnárkalács ház, a Bulyáki család, az Élővíz Közösség, az Önkéntes Tűzoltók és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat egyaránt.

    A Rákóczi úti sportpályán pedig június 28-án mindenki ingyen megkóstolhatja a borsodnádasdiak finomságát.

    A népi süteményt ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő, a korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 centiméter, színe a világossárgától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Eredetileg holland sütemény, amely Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt elterjedt.

 

  2014.06.18.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM