RUMOS FÁNKKARIKA

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 5 tojás sárgája, 3 dl tej, 1-2 evőkanálnyi rum, fél mokkáskanálnyi só, olaj.
A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt, 1 kanál cukrot, 3 kanál lisztet, és meleg helyen kelesztjük. A vajat habosra keverjük a maradék cukorral, s belekeverjük a tojássárgákat. A liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a kikevert vajat és a rumot. Fakanállal hólyagosra verjük, megszórjuk a tetejét liszttel, és letakarva, meleg helyen 1 óra hosszat kelesztjük.
(Ügyeljünk arra, hogy a kelt tészta készítésekor a konyhában ne legyen huzat vagy hideg, mert akkor a tészta nem kel meg!)
A kelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, s nagyobb kerek formával kiszaggatjuk. A közepét kisebb formával kiszúrjuk. Lisztezett konyharuhán kicsit még pihentetjük, majd felforrósított bő olajban a lyukas fánkok mindkét oldalát szép pirosra megsütjük.
Tálalás előtt a fánkokat cukormázzal, színes cukorkával díszítsük.
2015.01.31.
|