© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : KUKORICA- ÉS PAPRIKANAPOT TARTANAK ÓPUSZTASZEREN

KUKORICA- ÉS PAPRIKANAPOT TARTANAK ÓPUSZTASZEREN

A kukorica és a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos, a tájegységre jellemző módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba - közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője.


    A tengerentúlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A fűszernövényt a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében. A 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.
    Szombaton a Szegedi tanyánál erre a napra üzembe állítják a járgányos paprikamalmot: lóval hajtott darálóval aprítják fel a kiszárított fűszerpaprikát. A vendégek megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából.
    A törökbúza vagy tengeri néven is emlegetett kukorica feldolgozásának folyamatát is bemutatják ezen a napon: a látogatók közreműködésével kukorica szárkúpot emelnek, a vendégek a Makói parasztháznál bekapcsolódhatnak a kukoricafosztásba és -morzsolásba, az Olvasókör épületénél pedig a kukoricás és paprikás ételek készítésébe, melyeket meg is kóstolhatnak.
    A kisebbeket a skanzenben gyermekjátszóval és kézműves foglalkozásokkal várják: a kukorica és a fűszerpaprika, valamint azok részeinek felhasználásával készíthetnek ajándékokat a résztvevők.

  2018.10.11.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM     

 

- FÁBA SZORULT NÉMET REPESZAKNAGRÁNÁTOT TALÁLTAK A SIROKI ERDŐBEN

- TÖBB SZÁZ HAMIS ÓRÁT TALÁLTAK A PÉNZÜGYŐRÖK A REPÜLŐTÉREN

- KÉNYSZERLESZÁLLÁST HAJTOTT VÉGRE EGY REPÜLŐGÉP BUDAPESTEN

- AZ ÉV LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE: DÍJAZTÁK A NÉPSZERŰ CSOKIGYÁR A MILKA LEGARCÁTLANABB REKLÁMHÚZÁSÁT

- HOLTAN TALÁLTAK EGY VÁLTÓKEZELŐT A KÖRÖSLADÁNYI VASÚTÁLLOMÁSON

- AZ ADRIAI-TENGER EGYIK LEGRÉGEBBI HAJÓRONCSÁT FEDEZTÉK FEL HORVÁTORSZÁGBAN

- BÉRGYILKOSOKKAL MEG AKARTA ÖLETNI HÁROM HARAGOSÁT EGY KECSKEMÉTI FÉRFI

- KÉKSZALAG: SAJÁT REKORDJÁT MEGDÖNTVE A FIFTY-FIFTY NYERTE A TÓKERÜLŐ VERSENYT

- KECSKEMÉT: KÁBÍTÓSZERT ÁRULÓ FIATAL FÉRFI ELLEN JAVASOL VÁDEMELÉST A KECSKEMÉTI RENDŐRSÉG

- TÖBB SZÁZ MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS ROBBANÓESZKÖZ KERÜLT ELŐ DEBRECENBEN

- SPANYOLORSZÁGBAN FOGTÁK EL MAGYARORSZÁG EGYIK LEGKERESETTEBB BŰNÖZŐJÉT