Több ezren a Karcagi birkafőző fesztiválon |
|
|
Több ezren voltak a XIV. Karcagi birkafőző fesztiválon. A jellegzetes pásztorétel készítésére csaknem háromszáz csapat és baráti társaság nevezett - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton. A fesztiválon részt vevő Fazekas Sándor vidékfejlesztési elmondta: a kunsági pásztorétel készítésének versenye jó lehetőség a találkozásokra, amelyek az összetartozást erősítik határon belül és kívül a magyarok és a távoli rokonok, a kazahok között.
|
 |
Egy nyájra való birka húsa rotyog a bográcsokban szombaton Karcagon |
|
|
A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén is szereplő kunsági birkapörkölt a főszereplője a Karcagi Birkafőző Fesztiválnak, amelyen Magyarország és a határon túli testvértelepülések legjobb szakácsai adnak randevút egymásnak, bográcsaikban egy nyájra való állat húsából készül majd a messze földön híres étel.
|
 |
Ismét lesz halászléfesztivál Tiszacsegén |
|
|
Új helyszínen, az önkormányzat biztosította Tisza-parti kéthektáros területen rendezik meg július 7-én az V. Tiszacsegei Halászlé Fesztivált - jelentették be egy keddi sajtótájékoztatón, a helyszínen. Szilágyi Sándor polgármester elmondta: az egykori Tisza-parti kemping helyén kialakított szabadtéri rendezvényközpontban felújították a világítást, színpadot állítanak fel, és a jövő héten szúnyogirtást is tartanak, hogy semmi ne zavarja a fesztivál látogatóit. Terveik szerint a jövőben kalandparkot is létrehoznak a térségben, de lesz úszó büfé a Tiszán, vízi töltőállomás a hajóknak, jet-ski-pálya, dzsesszhajó-kikötő és csónakmotorszerelő-műhely is - vázolta a fejlesztési elképzeléseket Szilágyi Sándor.
|
 |
Július 5-től: Bikavérünnep lesz Egerben |
|
|

Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben, az Érsekkertben. A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak – tájékoztatott a gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira.
|
 |
Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen |
|
|
Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál egy amerikai szakértő tanácsait.
|
 |
Több mint száz csapat versenyzett a csülökpörköltfőző versenyen, Békéscsabán |
|
|

Több mint száz bográcsban főtt a csülökpörkölt szombaton, Békéscsabán a tizenegyedik alkalommal megrendezett csülökpörköltfőző versenyen. A megméretésre 106 csapat jelentkezett, négyszáz kilogramm csülökből készítették a pörköltet.
|
 |
Zöldspárgás hústekercs |
|
|
Hozzávalók: 4 szelet hús (borjúcomb, csirkemell, pulykamell, sertésszűzpecsenye), 6 tojás, olaj, 20-25 szál zöldspárga, 4 szelet sonka, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, liszt, só, bors, leveskocka.
|
 |
Sóstói Fesztivál: A kézműves borok ünnepe Nyíregyházán |
|
|
Mintegy száz hazai borkülönlegességet mutatnak be a Sóstói Fesztivál - a kézműves borok ünnepe elnevezésű rendezvényen, a hétvégén, Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. Máthé Csaba, a rendezvényt szervező nyíregyházi sportcsarnok igazgatója kedden elmondta: a fesztiválon szinte valamennyi bortermelő vidék legjobb borászai vesznek részt. A borok mellett a kézműves sörfőzdék, pálinkafőző manufaktúrák, sajt-, csokoládé- és lekvárkészítők is bemutatják termékeiket. Más gasztronómiai csemegékből is rendeznek bemutatót, több mint ötven féle ételt, köztük szabadtűzön sütött pecsenyéket, vad- és halételeket készítenek el a sokfelől érkező szakácscsapatok.
|
 |
A hét végén: Ismét libamájfesztivál lesz a Budai Várban |
|
|
A magyar libamájételek és egyéb hazai ínyencségek mellett tokaji borokat is kóstolhatnak a második Budavári Libamájfesztivál vendégei a Budai Várban június első hétvégéjén. A látogatók megkóstolhatják a fesztivál hivatalos ételét, a Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott ételkülönlegességet is: ez libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel. A legjobbnak ítélt étket tíz szakácsművész "alkotásai" közül választották ki - tájékoztattak a szervezők.
|
 |
Pálinka- és hungarikum napok Tihanyban |
|
|

Pálinka- és hungarikum napokat rendez a pálinkaház és az önkormányzat Tihanyban: szombattól Pünkösd hétfőig kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programok várják a látogatókat. Ez a település első ilyen jellegű rendezvénye. A programokat a Visszhang dombon és környékén tartják – mondta el Rózsa Éva, a Németh László Művelődési Ház vezetője.
|
 |
|