Kék krumpli a zöld szigeten
Kék krumplival rukkolt ki egy ősi őstermelő család Írországban hatalmas piaci sikerrel. A dublini família felmenői révén vagy két évszázadra visszamenően foglalkozik zöldségtermesztéssel és álmában sem gondolta, hogy lilásan kék belsejű krumplijuk egykettőre valóságos diadalutat jár be. Ráadásul nem is új a burgonyafajta, hanem nagyon régi. A család részben a múlt iránti tiszteletből kezdte ismét termeszteni, részben pedig a krumpli nemzetközi évének alkalmából.
Kék belseje révén sütve is igen különleges látvány a krumplifajta. Sajátos színét egy antioxidáns élelmiszerszínezék, az antocianin okozza, amely ráadásul egészségvédő is, mivel megköti a szervezetben lévő káros szabad gyököket. Bár Írország újkori történelmének egyik igen fontos szereplője a krumpli, a növény népszerűsége hanyatlik: tavaly 14 százalékkal esett vissza kereslete a zöld szigeten.
|