Ismét Lecsófesztiválra várják a vendégeket Szentesen |
|
|
Több száz bográcsban rotyog majd szombaton a lecsó a paprika és a paradicsom hazájában, Szentesen, ahol ismét megrendezik a Lecsófesztivált. A fesztivál egy évtizede kis családi napként, öt-hat bográccsal indult, az elmúlt években pedig már több mint kétszázötven csapat készítette el kedvenc ételét saját magának és vendégeinek. Az ország egyik leglátogatottabb gasztronómiai fesztiválján fény derül arra is, hogy mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó.
|
 |
Újabb nemzetközi lánc nyit éttermet Budapesten |
|
|
Budapesten nyitja meg első magyarországi, egyben első kelet-európai éttermét hétfőn a Hooters nemzetközi étteremlánc. A Chanticleer csoport tavaly januárban vásárolta fel a Hooters éttermeket üzemeltető, illetve a franchise jogokat gyakorló Hooters of America vállalatot. Az étteremlánc az akvizíció után újabb lendületet kapott, a magyarországi nyitás a kelet-európai terjeszkedés első lépése. A budapesti Liszt Ferenc téren, három szinten, 280 férőhellyel várja a vendégeket az étterem.
|
 |
Ismét Tiszai Halfesztiválra várják a vendégeket Szegeden |
|
|
|

Több mint kétszáz mázsa élő halat készítettek elő a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, melyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden. A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés-, sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek – közölte a mesterszakács.
|
 |
Budapest: Ismét HÍR-es Íznapok a Vajdahunyadvárban |
|
|
A különleges, regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet az ötödik HÍR-es Íznapokon a Vajdahunyadvárban, szombaton és vasárnap. A Vidékfejlesztési Minisztérium által 2002-ben elindított Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele és terjesztésük támogatása a rendezvény fő célja - tájékoztattak a szervezők.
|
 |
Csirkepaprikás fesztivált tartanak Siklóson |
|
|
Több mint háromezer embert várnak a Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválra, amelyet augusztus 25-én rendeznek Siklóson. A tizenegyedik alkalommal sorra kerülő esemény délután négy órakor kezdődik, amikor a résztvevő csapatok tüzeket gyújtanak a Várkertben, és hozzálátnak a három kilós csirkék főzéséhez.
|
 |
Uniós nyilvántartásba került a pozsonyi kifli |
|
|
Bejegyezte a hagyományos különleges termékek uniós nyilvántartásába a pozsonyi kiflit az Európai Bizottság – közölte szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A bejegyzés Magyarország számára azt jelenti, hogy a hatályba lépés napjától, augusztus 30-tól a magyar cukrászok és pékek is használhatják pozsonyi kifli termékeiken az EU-s szimbólumot és a "hagyományos különleges termék" megjelölést akkor, ha az elfogadott termékleírásnak megfelelően készítik el a süteményt.
|
 |
Mézeskalács-fesztivál Debrecenben |
|
|
|
A híres debreceni mézeskalácsosság emlékei, a környék méhészeti hagyományai elevenednek meg a szombaton megkezdődött, kétnapos V. debreceni mézeskalács-fesztiválon, ahol számos, mézalapú készítményt - italokat, mézeskalácsokat, mézzel tartósított gyümölcsöket - is kóstolhatnak a résztvevők.
|
 |
Halászléfőző-verseny, hajóátadás Balatonbogláron |
|
|
|
Balatonbogláron, szombaton tartják a hagyományos halászléfőző-versenyt, vasárnap adják át a Balaton nevű, interaktív kiállítótérré alakított 140 éves műemlékhajót, megtörténik a felújított Gömbkilátó műszaki átadása, majd hétfő reggel megnyitják a város uniós támogatással megvalósult turisztikai piacát - közölte Mészáros Miklós polgármester.
|
 |
Gasztronómiai és helyi értékek fesztiválja Nyíregyházán |
|
|
|
Céhek, Megyék, Emberek címmel rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiáját és a térség helyi termékeit népszerűsítő fesztivált július 21. és 22. között Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.
|
 |
Óriásrétes készült Mórahalmon |
|
|
Az ország leghosszabb, 30,33 méteres egybenhúzott óriásrétese készült el vasárnap Mórahalmon. A homokháti kisvárosban ezzel saját tavalyi rekordjukat szárnyalták túl. A III. Dél-Alföldi Rétesfesztivál zárónapján kiderült, hogy az igazi tésztához jó minőségű liszt és a rétessütő szíve-lelke kell. A liszt mellett langyos vízből és néhány csipetnyi sóból készült tésztát addig kell gyúrni, amíg az el nem válik az edény falától, majd következik a pihentetés. Közben gondoskodni kell arról, hogy ki ne száradjon, ehhez a legjobb, ha olvasztott zsírral kenegetik.
|
 |
|