© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. December
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : Böllérmáj-fesztivál Kapuváron

Böllérmáj-fesztivál Kapuváron

Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezik meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét. Tóth István szervező tájékoztatás szerint a szombati fesztiválon 3-5 fős csapatok indulnak, helyszín a Lumniczer Sándor utcai sportpálya parkolójában felállított rendezvénysátor lesz.

    A feladat az egykor a városban álló, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján először fél évszázada feltűnő étel elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás csemegét. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők.
    A zsűrizéshez egy adag ételt kell elkészíteni. A további alapanyag "bemelegítésként" vagy a közönség részére kínált kóstolóadagok elkészítéséhez használható fel – áll a rendezvény tájékoztatójában.
    "Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" - ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.
    "A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre."

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM     

 

- BUDAPEST: ELOLTOTTÁK A TÜZET AZ V. KERÜLETI TÁRSASHÁZBAN

- KIHIRDETTÉK AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY GYŐZTESEIT

- ÚJABB SZAKASZOK ZÁRÁSÁVAL FOLYTATÓDNAK A MUNKÁLATOK AZ M2-ES AUTÓÚTON

- TÖBB MINT NÉGYEZER DOBOZ CSEMPÉSZCIGARETTÁT TALÁLTAK A PÉNZÜGYŐRÖK BÚTOROKBA REJTVE

- GÁZROBBANÁS DIÓSJENŐN: MENTŐHELIKOPTER ÉRKEZETT A HELYSZÍNRE

- UNIÓS OLTALOM ALÁ KERÜLT AZ ETYEKI PEZSGŐ

- DROGOS ÁMOKFUTÓT FOGTAK EL A RENDŐRÖK

- ORSZÁGOS GYROS-RAZZIÁT INDÍT AZ NKFH

- A KUTYA, AKI KŐVEL FIZET A HAMBURGERÉRT – A MEXIKÓI TÖRTÉNET, AMELY MEGHATOTTA A VILÁGOT

- HALÁLRA VERT EGY FÉRFIT KÉT FIÚ EGY HAJDÚNÁNÁSI BUSZMEGÁLLÓBAN

- TÖBB MINT HÚSZMILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ ILLEGÁLIS DOHÁNYTERMÉKET FOGLALT LE A NAV A BUDAPESTI GOLGOTA TÉRI PIACON

- KIGYULLADT EGY NYARALÓÉPÜLET SZENTMÁRTONKÁTÁN - MEGHALT EGY FÉRFI