ÉTEL, ITAL... : A hét végén: Ismét libamájfesztivál lesz a Budai Várban |
A hét végén: Ismét libamájfesztivál lesz a Budai Várban
A magyar libamájételek és egyéb hazai ínyencségek mellett tokaji borokat is kóstolhatnak a második Budavári Libamájfesztivál vendégei a Budai Várban június első hétvégéjén. A látogatók megkóstolhatják a fesztivál hivatalos ételét, a Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott ételkülönlegességet is: ez libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel. A legjobbnak ítélt étket tíz szakácsművész "alkotásai" közül választották ki - tájékoztattak a szervezők.
A fesztivál vendégei a különböző éttermek kínálta különleges fogások mellett kóstolhatnak libamájfagylaltot, libamájzserbót, sőt libatepertős csokoládét is.
Az esemény díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok libamájhoz illő borokkal érkeznek.
A finom falatokat kísérő fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik (pl. fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó).
"A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint négyszáz éves hagyománya van a hízottliba-tenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot" - véli Pap Krisztián, a vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója.
|