© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : Ismét Tiszai Halfesztiválra várják a vendégeket Szegeden

Ismét Tiszai Halfesztiválra várják a vendégeket Szegeden

                                               

Több mint kétszáz mázsa élő halat készítettek elő a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, melyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden. A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról - mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés-, sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek – közölte a mesterszakács.


    A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharminc csapat nevezett, de az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.

    A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet és az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján lesz olyan szakács is, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.

    A Partfürdőn a kisebb-nagyobb bográcsok mellett gulyáságyúban is fő majd a hallé a városban rendezett ejtőernyős célbaugróverseny résztvevőinek, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi szakácsolimpián induló csapata pedig bemutatja, hogyan készítik a katonák a halételeket.

    A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3 ezer 500 literes bográcsban készíti el a hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan jópárszor tele kell majd főzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán pedig borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.

    Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény dokumentumaiból fotók, újságcikkek segítségekkel mutatják be a Szegedhez és a halételek kapcsolódó emlékeket, valamint a rendezvény történetét. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM