© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : Terra Madre nap: Etyek-budai borkóstoló Budapesten

Terra Madre nap: Etyek-budai borkóstoló Budapesten

 

Etyek-budai borok és helyi alapanyagokat felhasználó finomságok kóstolójával ünnepli a pénteki Terra Madre napot a Slow Food Central Budapest a fővárosi Vármegye Galériában. A rendezvényen az Anonym Pince, a Debreczeni Pincészet, az Etyeki Kúria, a Haraszthy Pincészet, a Hernyák Birtok, a Kattra Pincészet, a Kertész Családi Pincészet, az Orosz Gyula Pincészet, a Rókusfalvy Pince és a Törley Pezsgőpincészet tételei lesznek kóstolhatók.


    A borokat kísérő falatokról Pozsa Panni sajtkészítő, a Fekete Bárány, a Náncsi Néni Vendéglője, a Skanzen Péksége és a Slow Food Central Budapest csapata gondoskodik.

    A Terra Madre napon szerte a világban több mint 1100 rendezvény hívja fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségére és fontosságára: Indonéziában a vadon termő ételeknek szerveznek fesztivált, Párizsban a metróban hoznak létre étkezdét, a magyar fővárosban pedig etyek-budai borkóstolót szervez a nemzetközi Slow Food mozgalom budapesti csoportja - tájékoztatott a Slow Food Central Budapest.

    A Slow Food mozgalom 1989-ben indult Olaszországból és mára több mint 120 országban működnek csoportjai olyan célokkal, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal. Kiemelik az otthon főzés, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát. Az utóbbi tíz évben előtérbe került az élelemként szolgáló állat- és növényfajták biodiverzitásának megőrzése, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történő figyelemfelhívás.

    Mint a Slow Food Central Budapest közleménye emlékeztet, az októberben, Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián nagy hangsúlyt kapott az a gondolat, miszerint az élelmiszert értékként felfogó embernek nemcsak saját táplálása a feladata, hanem annak elősegítése is, hogy mindenki számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak.

    Mivel a csoportnak idén az élelmiszerhulladék elleni küzdelem volt a központi témája, a pénteki kóstoló teljes bevételét az Élelmiszerbanknak ajánlják fel, amely az élelmiszerláncban képződő, egyébként hulladékká váló élelmiszereket még időben megmenti és eljuttatja a rászorulóknak.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM