MEGKEZDŐDÖTT A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE
A magyarországi borutakhoz
hasonlóan megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése, ahol a kézműves
sajtkészítők nemcsak saját portékáikat árusítják és kínálják, hanem turistákat
is fogadnak – mondta a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők
Egyesülete elnöke szombaton.
Kovács László az első alkalommal a Fejér
megyei Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán megrendezett Sajtmustrán arról is
beszélt, hogy a sajtúthálózat két állomása már épül: az egyik a rendezvény
helyszínén, a másik a Nógrád megyei Szentén. Reményét fejezte ki, hogy az
állomások száma a jövőben bővülni fog, és minden megyében lesz legalább egy.
Az elnök hangsúlyozta, hogy a turisták
fogadásához komoly infrastruktúrára van szükség: a sajtmegállók kialakítása
egyenként mintegy 40-50 millió forintot igényel, ezért igyekeznek uniós
források felkutatásával segíteni a hálózathoz csatlakozni szándékozókat. A
tervek szerint a sajtúton a sajtkóstolás mellett a környék kulturális
programjai, bor-, lekvár- és mézkóstolás is várja majd az érdeklődőket.
Kovács László elmondta: a házi sajtkészítők
piaci részesedéséről nincsenek pontos méréseik, de a sajtmanufaktúrák az összes
Magyarországon értékesített sajt legalább öt százalékát készítik. Hozzátette:
szeretnék az arányt növelni, ezért tervezik egy magyar sajt mintabolt
létrehozását a fővárosban, ahol a magyar kézműves sajtok többsége elérhető lesz
a lakosság és a vendéglátóipar számára egyaránt.
Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt.
vezérigazgatója hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a pillanatnyilag fejenként 1,8
kilogrammos magyarországi sajtfogyasztást 2,8 kilogrammra növeljék. Jelezte,
hogy az egy kilogrammos növekedés éves szinten 100 millió liter magyar tej
számára jelent piacot.
|