ÉTEL, ITAL... : NEMZETKÖZI HURKAFESZTIVÁLT RENDEZNEK TÁPIÓSZENTMÁRTONBAN |
NEMZETKÖZI HURKAFESZTIVÁLT RENDEZNEK TÁPIÓSZENTMÁRTONBAN
A falusi disznótor hangulatát
idézi fel szombaton Tápiószentmártonban a kilencedik nemzetközi hurkatöltő
fesztivál - mondta el a Pest megyei település polgármestere. A nagy
megméretésbe 50 csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és
csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki vetélytársakkal
küzdenek meg a díjakért.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három
kiló rizst és 20 méter hosszú sertésbelet kap az induláshoz. Az alapanyagokat
aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhat,
süthet ki hurkát.
A véresek és májasok mellett a
különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás,
kapormagos hurkák is készülnek, a csángó csapat tagjai pedig Tóth János
polgármester szerint elmondták: borsikafűvel ízesített hurkával pályáznak az
elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján dönti el, melyik
"disznóság" lesz a legkiválóbb.
A hurkatöltés része a háromnapos
Márton-napi ünnepségsorozatnak, amely pénteken a Tápió-Expo megnyitásával veszi
kezdetét - mondta el Turi Istvánné szervező. E rendezvényen a környékbeli húsz
település termékei mutatkoznak be, cukrászok, borászok, állítják fel
standjaikat.
A kulturális program keretében
helytörténeti kiállítás nyílik, néptáncosok lépnek fel, megrendezik a fiatalok-öregek
találkozóját és lesz örömzene. Fellép egyebek között a Csík Zenekar és a helyi
Borvirág együttes, emellett kirakodóvásár is színesíti a programot, amely
vasárnap az újbor ünneplésével zárul.
|