ÉTEL, ITAL... : BOROS KÖNYV BEMUTATÓJÁVAL NYITOTT A PEKINGI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET |
BOROS KÖNYV BEMUTATÓJÁVAL NYITOTT A PEKINGI MAGYAR KULTURÁLIS INTÉZET
A keménykötésű, csaknem 180 oldalas,
képekkel bőségesen illusztrált angol-kínai nyelvű könyv a Magyar Kézműves
Borászok Szövetsége alapítóinak gondolataként született meg. A Kínában aktív
társaság segítségére a megvalósításban elsősorban Herczeg Ágnes borszakértő, a
Magyarországon jól ismert Borok a konyhában című könyv szerzője volt.
A most bemutatott kötetben ötven kínai
ételt párosítottak össze hatvan magyar borral. Herczeg Ágnes a helyszínen elmondta:
egyfajta kultúrmissziót teljesítenek, amikor a Kínában is kapható magyar borok
fogyasztásának mikéntjét mutatják be színes, ismeretterjesztő módon úgy, hogy
közben Magyarországból, a történelmi borvidékek sajátosságaiból, a
hagyományokból is ízelítőt adnak. A szakértő elmondta, hogy a borivás
kultúrájának elsajátítása Kínában még viszonylag kezdeti szakaszban van, ezért
érdeklődéssel vesznek kézbe gyakorlatias, iránymutató, információkban gazdag
kiadványt.
"Jelenleg még a vörösborokat kedvelik
jobban, s pontosan az okozta az egyik kihívást, hogy például a csípős ételekhez
milyen vörösborokat lehet jó szívvel ajánlani" - magyarázta Herczeg Ágnes.
A vörösborok általában erősítik a csípős, zsibbasztó ízeket, ám mint kiderült,
a kínai emberek "toleránsabbak az intenzív kombinációkkal", így a
szecsuáni marhához jó párosítás a kadarka. A kettő együtt ugyanis a bor
zamatának gyümölcsösségét emeli ki.
A szakember még fontosnak tartotta
megjegyezni, hogy a magyarországi "kínai konyha" nem bizonyult
megfelelő alapnak döntéseihez, ezért az autentikus, a megfelelő alapanyagokkal
Kínában elkészített ételeket vette alapul, a fogásokat Kínában kóstolta végig.
A Magyar Kézműves Borászok Szövetsége kínai
tagozatának elnöke, Cuo Si-hung arról számolt be, hogy három éve szállítanak
borokat a kínai piacra. Míg az első évben 3-4 raklappal, tehát néhány ezer
palackkal tudtak eladni, addig az idén - összesítve - elérik a félmillió
palackot. Mint mondta, a választékban valamennyi nagy borvidék összesen 12
pincészetének borai találhatók meg. A magyar borokkal négy éve foglalkozó
üzletember a könyvről megjegyezte, ő maga sosem gondolta volna, hogy szűkebb
hazájának, Északkelet-Kínának a "hús, krumpli, káposzta" jellemezte
konyhájához egy jól behűtött tokaji aszú az egyik legjobb párosítás.
|