© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam
© A Gazdaság és Közélet online változata - XX. évfolyam

 

NAPI PLUSZ  - HÍR-HALOMÉTEL, ITAL...  - KORZÓ    - FACEBOOK   - X 

 
Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fontos
 

 https://twitter.com/CsitariPress

Blog

https://hu.euronews.com/ 

IMPRESSZUM
 

 

 

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 Klikk a Képre!

 

 

Gazdaság és Közélet 2006-2025

 
Forgalom
Indulás: 2006-09-02
 
ÉTEL, ITAL...
ÉTEL, ITAL... : JÖVŐ HÉTVÉGÉN RENDEZIK MEG SZEGEDEN A TISZAI HALFESZTIVÁLT

JÖVŐ HÉTVÉGÉN RENDEZIK MEG SZEGEDEN A TISZAI HALFESZTIVÁLT

Több mint kétszáz mázsa halat kínálnak és több ezer embert látnak vendégül a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál három napja alatt jövő péntektől vasárnapig; szombaton több száz bográcsban készül majd a hallé.


    Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája a program csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény a Széchenyi térre költözik, mivel a rakpartot az árvízvédelmi rendszer felújítása miatt nem tudják birtokba venni. Így a belváros szívében alakítják ki a Hal utcáját. Itt állítják fel azt a két 1500 literes bográcsot is, ahol a szegedi és bajai hallé fő majd. A három napra a szervezők 65 mázsa halfilével készülnek, ami több mint kétszáz mázsa halból nyerhető ki.

    A rendezvény másik színhelye hagyományosan a Partfürdő lesz, ahol szombaton mindenki saját halászlevét főzheti meg. A helyekre már eddig is több mint százan jelentkeztek a családi piknikelőktől a jelentősebb létszámú munkahelyi társaságokig. Az immár tizennyolcadik alkalommal megszervezett fesztiválon amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport prominens képviselői vállalkoznak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat. Lesz olyan induló, aki több száz embert lát vendégül. A főzőhelyekre és a versenyre jövő csütörtökig lehet jelentkezni.

    A mesterszakács szerint az étel titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. A passzírozást ki-ki más módszerrel végzi: vannak, akik sűrű szövésű szitát, acélszűrőt használnak, mások külön erre a célra kifejlesztett tekerhető fémalkalmatosságot. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik, és szegedi pirospaprikával ízesítik.

    A rendezvény több kísérőprogramot is kínál a Szegedre érkezőknek. A Somogyi könyvtár Frank Sándor szakácskönyv-gyűjteményét mutatja be. Emellett lesznek koncertek is: színpadra lép Király Viktor, Radics Gigi, az Útközben, de cigányzenekarok is szórakoztatják majd a közönséget.

 

  2014.08.28.

Még nincs hozzászólás.
 

HIR-HALOM     

 

- LOPOTT AUTÓVAL, JOGOSÍTVÁNY NÉLKÜL BUKOTT LE EGY 16 ÉVES FIÚ BUDAPESTEN

- LETARTÓZTATTÁK A HAVANNA-LAKÓTELEPI BRUTÁLIS GYILKOSSÁG GYANÚSÍTOTTJÁT

- 71 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT HULK HOGAN

- A BALATONBA ESETT ÉS MEGHALT EGY 21 ÉVES FIATAL

- FAGYI-KINCSVADÁSZAT A BALATONNÁL - INDUL A NYÁR LEGÉDESEBB JÁTÉKA!

- FÁBA SZORULT NÉMET REPESZAKNAGRÁNÁTOT TALÁLTAK A SIROKI ERDŐBEN

- TÖBB SZÁZ HAMIS ÓRÁT TALÁLTAK A PÉNZÜGYŐRÖK A REPÜLŐTÉREN

- KÉNYSZERLESZÁLLÁST HAJTOTT VÉGRE EGY REPÜLŐGÉP BUDAPESTEN

- AZ ÉV LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE: DÍJAZTÁK A NÉPSZERŰ CSOKIGYÁR A MILKA LEGARCÁTLANABB REKLÁMHÚZÁSÁT

- HOLTAN TALÁLTAK EGY VÁLTÓKEZELŐT A KÖRÖSLADÁNYI VASÚTÁLLOMÁSON

- AZ ADRIAI-TENGER EGYIK LEGRÉGEBBI HAJÓRONCSÁT FEDEZTÉK FEL HORVÁTORSZÁGBAN