ÉTEL, ITAL... : BOCUSE D'OR - MEGTELT A LELÁTÓ A BUDAPESTI VERSENY ELSŐ NAPJÁN |
BOCUSE D'OR - MEGTELT A LELÁTÓ A BUDAPESTI VERSENY ELSŐ NAPJÁN

Szurkolóik lelkes buzdítása mellett készítették el versenyfogásaikat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjének első, keddi napján induló csapatok Budapesten.
A hatalmas nemzetközi figyelemmel övezett szakácsverseny Európa-döntőjének a régióban először adhat otthont a magyar főváros, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében a Hungexpo Vásárközpontban. A megmérettetésen, Magyarországon kívül a kontinens még tizenkilenc országa vesz részt, népes szurkolói csapatok által kísérve, amelyek felfokozott hangulatban szurkolják végig az 5 óra 35 perces versenyt.
Vomberg Frigyes, a magyar csapatot a konyhán kívülről, tanácsokkal ellátó coach az első versenynapon még a konyhai zsűri tagjaként dolgozott. Mint elmondta, a szerdán versenyző csapatok coach-ai közül sorsolták ki az első nap konyhazsűrijének egy részét, így az ő feladata a keddi versenyen az "ellenfelek" szakszerűségének, munkájuk tisztaságának, megfelelő anyagfelhasználásának ellenőrzése volt.
A konyhai zsűri húsz pontot ítélhet a csapatoknak: tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, további tíz pont a gazdaságos alapanyag-felhasználásért.
"Sok csapat nagyon összeszedett, határozott, tudja, hogy mit akar, és akadnak gyengébbek is. Körülbelül négy csapat van, akik nagyon erősek, és akiket nagyon meg szeretnénk szorongatni" - mondta még a verseny kezdetekor Vomberg Frigyes, akinek várakozásai szerint az északi országok ismét meghatározó szerepet fognak betölteni a versenyen.
A coach szerint azonban a zsűrizéssel szerzett tapasztalatai már nem fogják befolyásolni a magyar csapat, Széll Tamás séf és segítői munkáját. "Azon vagyunk, hogy ne hibázzunk. A saját programunkat szeretnénk megcsinálni úgy, ahogy elhatároztuk. Mindent elmondok nekik, amit ma itt látok, de ez már nem zavarja meg őket, ettől csak erősebbek lesznek" - fogalmazott Vomberg Frigyes. Hozzátette: nagyon várja a holnapot, "olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak".
A kontinensdöntő idén a magyar ízek jegyében telik, hiszen a versenyfeladatok fő alapanyagai - a dunai kecsege és gímszarvasborjú - mellett két magyar borászat vörös és fehér borai szerepelnek a kínálatban.
2016.05.10.
|