Napi Plusz : AGGÓDNAK A GAZDÁK AZ ÉRKEZŐ HIDEGFRONT MIATT, KOMOLY KÁROK KELETKEZHETNEK A GYÜMÖLCSÖSÖKBEN |
AGGÓDNAK A GAZDÁK AZ ÉRKEZŐ HIDEGFRONT MIATT, KOMOLY KÁROK KELETKEZHETNEK A GYÜMÖLCSÖSÖKBEN

A hétvégi erős hidegfront mögött betörő hideg levegő komoly kihívást jelent a hazai gyümölcsösök számára: az előrejelzések szerint a jövő hét elején egyes helyeken a mínusz 7 fokot is elérheti a minimum hőmérséklet. A márciusi fagytól eltérően ezúttal minden gyümölcskultúra veszélyben lesz, egyes térségekben akár komolyabb fagykárral is számolni lehet.
Ismét bebizonyosodni látszik, hogy az éghajlatváltozás első áldozatai a mezőgazdaságban a gyümölcsfák: miközben az enyhe telek segítik a kártevők tömeges áttelelését, paradox módon az immár rendszeres márciusi-áprilisi hidegbetöréseket is a felmelegedés okozza, mivel jelentősen meggyengítette a sarkvidéki eredetű hideg levegő délre áramlását akadályozó úgynevezett poláris örvényt.
Az Agroinform.hu-nak nyilatkozó Apáti Ferenc, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a jövő hét elejére prognosztizált fagyok komoly aggodalmat váltanak ki a termelőkben.
„Az előző, márciusi lehűlésnél elsősorban a kajszi- és a mandulatermesztés volt veszélyben azok korai virágzása miatt, ám ez nem érint nagy termőterületet Magyarországon. Most viszont az a helyzet, hogy gyakorlatilag minden jelentős gyümölcskultúra (így az alma, a körte, a kajszi ismét, sőt a cseresznye és a szilva is) jelentős fenyegetettségnek van kitéve.”
A csonthéjasok közül a cseresznye és a szilva már virágzik, az alma pedig térségtől függően zöldbimbós, pirosbimbós állapotban van. Ezek a fejlődési fázisok -3, -4 Celsius-foknál már érzékenyek.
Egy -5 fokos hideg már akár az állomány 50-60 százalékát is károsíthatja, míg -6, -7 foknál teljes virágpusztulás is bekövetkezhet.
A frissen kötődött kis gyümölcsök is rendkívül érzékenyek: -1,5 fokig általában nem történik baj, de -2-nél már károsodás, -4-5 foknál pedig teljes termésvesztés várható.
2025.04.04.
|