KÉTSZÁZÖTVEN CSAPAT FŐZ BIRKA PÖRKÖLTÖT KARCAGON |
|
|
A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet az idén minden eddiginél több, kétszázötven bográcsban, lábasban és fazékban készítik el a XVII. Karcagi Birkafőző Fesztivál szombati fő attrakciójaként - mondta el Kolostyák Gyula, a fesztivál egyik szervezője. A Múzeumparkban és a Kossuth téri parkban - ügyelve a biztonsági szempontokra - szinte minden "talpalatnyi földet" kiadtak főzőhelynek, pedig már a tavalyi 200 nevező elhelyezése sem volt könnyű feladat.
|
 |
A LASKATÉSZTA VARIÁCIÓIT ÉLVEZHETIK CEGLÉDEN, A HÉTVÉGÉN |
|
|
A ceglédi hagyományos pásztorétel a főszereplője a Laskafesztiválnak, amely péntektől vasárnapig tart. Détári Lukács Ágnes, a rendezvény főszervezője az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivál "névadóját" bemutatva kiemelte: a laskatésztát Cegléden főzve készítik el, más tájakon azonban sütni is szokták. A lebbencsként is ismert száraztésztát főleg sós változatban élvezheti a közönség, például marhapörkölt mellé, túrós csusza formájában, de készül ananászos változat is.
|
 |
AZ ÉV FAGYLALTJA: AZ OPERA ROYAL GYŐZÖTT 2015-BEN |
|
|
A belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki Az év fagylaltja 2015 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint 80 alkotás közül választotta ki a győztest a zsűri a Szent Korona Cukrászdában.
|
 |
TÖBB TÍZEZER LÁTOGATÓT VÁRNAK A BÉKÉSCSABAI SÖRFESZTIVÁL ÉS CSÜLÖKPARÁDÉRA |
|
|
Több tízezer látogatót várnak idén is a békéscsabai Sörfesztiválra és Csülökparádéra, amelyet június 11. és 14. között rendeznek meg. A programok között szerepel a hagyományos csülökpörköltfőző-verseny és a látogatók különleges söröket is kóstolhatnak.
|
 |
A NAPRAFORGÓS LETT A BALATON FAGYIJA |
|
|
A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen. A versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő, hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.
|
 |
GASZTRONÓMIAI HÓNAPOT SZERVEZ A BUDAPESTI TÖRÖK KULTURÁLIS KÖZPONT |
|
|
Kávéházi est, főzőkurzus és
gasztronómiai utcafesztivál is szerepel a budapesti Yunus Emre Enstitüsü Török
Kulturális Központ szerdán kezdődő tematikus gasztronómiai hónapjának
programjai között. A második alkalommal megrendezett programsorozat első
állomása a török kávéházi est lesz: az érdeklődők A török gasztronómia
varázslatos története egy magyar szemével című előadáson megtudhatják, mely
népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb
alapanyagok a török konyhában, valamint milyen átalakuláson ment át a török
konyha az évtizedek során.
|
 |
BUDAPEST: ISMÉT HÚSVÉTI BÁRÁNYFESZTIVÁL LESZ A VAJDAHUNYADVÁRBAN |
|
|
A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között.
|
 |
ÚJABB BUDAPESTI ÉTTEREM KAPOTT MICHELIN-CSILLAGOT |
|
|
Újabb budapesti étterem, a XII. kerületben található Tanti kapott Michelin-csillagot az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásában. A Michelin honlapján közzétett közlemény idézi Rebecca Burrt, a kalauz szerkesztőjét, aki a Tanti "nagyszerű főztjét és egyszerű művészetét" dicséri, és aki szerint a stílusos modern étterem és konyhája "tiszta", friss ízeket kínál és a hozzávalók valódi ismeretéről tesz tanúbizonyságot.
|
 |
ELSŐ ALKALOMMAL RENDEZNEK FAGYLALTKIÁLLÍTÁST ÉS FESZTIVÁLT BUDAPESTEN |
|
|
A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és fesztivál Budapesten. Szakmai bemutatók, előadások színesítik a programot, emellett a hazai élvonalbeli fagylaltkészítő mesterek remekeit is megkóstolhatják az érdeklődők a fővárosi Syma Csarnokban.
|
 |
ALMÁS, SAJTOS OMLETT |
|
|
Hozzávalók: 8 tojás, 1 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 2-3 alma, 1 kisebb camember sajt, 10 dkg durvára darabolt dió vagy mandula, só, vaj.
|
 |
|