KLASSZIKUS ÉS MODERNIZÁLT RECEPTEKET MUTAT BE AZ ÚJ GUNDEL SZAKÁCSKÖNYV |
|
|
A fővárosi Gundel Étteremben,
ma is felszolgált ételek eredeti receptjeit és modernizált fogásokat mutat be a
novemberben megjelenő Gundel Szakácskönyv, amelyet pénteken sajtótájékoztató
keretében mutattak be Budapesten.
|
 |
MEGKEZDŐDÖTT A MAGYAR SAJTÚT HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE |
|
|
A magyarországi borutakhoz
hasonlóan megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése, ahol a kézműves
sajtkészítők nemcsak saját portékáikat árusítják és kínálják, hanem turistákat
is fogadnak – mondta a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők
Egyesülete elnöke szombaton.
|
 |
ŐSZI GASZTRONÓMIAI SÉTÁK ÍNYENCEKNEK ÉS KÍVÁNCSIAKNAK |
|
|
A gyorsételek, a kínai és a
kóser konyha, a legjobb borok, a kávék és Krúdy kocsmáinak világába kalauzolják
el a gasztronómia iránt elkötelezett és a főváros legendáira kíváncsi
érdeklődőket a Hosszúlépés csapatának őszi sétái.
|
 |
PISZTRÁNG- ÉS BORFESZTIVÁLT RENDEZNEK A HÉT VÉGÉN TAPOLCÁN |
|
|
Kelet-Közép-Európa egyik
legnagyobb pisztrángtelepéről származó halakkal és balatoni borokkal várják a
látogatókat a péntektől vasárnapig tartó III. Pisztráng- és Borfesztiválon,
Tapolcán. A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval
rendelkezik, amelyből egy csónakázható is: a földalatti vizek közvetlen
összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén
elkészült parti sétánnyal, ez a helyszíne a pisztráng- és borfesztiválnak.
|
 |
PAPRIKAFESZTIVÁL SZEGEDEN |
|
|
Minden a paprikáról szól
október 5-én Szeged-Alsóvároson. A fesztiválon bemutatják a fűszernövény
múltját és jelenét, számtalan felhasználási módját és különleges fajtáit. A
fesztivál két helyszínen zajlik, mivel kapcsolódik az alsóvárosi Napsugaras
Tájház programjaihoz. A Ferences Látogatóközpontban a kolostori hagyományok, a
gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet – mondta Petri
Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a szerdai
sajtótájékoztatón.
|
 |
KÉTSZÁZFÉLE KÁPOSZTÁS ÉTELT KÉSZÍTENEK EL DEMECSERBEN A HÉT VÉGÉN |
|
|
Csaknem száz főzőcsapat több
mint kétszáz különleges káposztás ételt, köztük töltött-, toros- és
székelykáposztát készít el szombaton és vasárnap a 9. Káposztás Napokon a
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben. Az eseményen a készítés és a
kóstoltatás mellett kiemelten kezelik a káposztával kapcsolatos ősi
hagyományokat, a gyalulást és a taposást is - mondta el Kiss Gyula polgármester
az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
|
 |
MEGNYÍLT A DEBRECENI PÁLINKA- ÉS PÁROSKOLBÁSZ-FESZTIVÁL |
|
|
Tizenöt hazai pálinkaház több
száz különlegessége, a helyi éttermek kínálta debreceni páros kolbász és számos
koncert várja vasárnapig a látogatókat a csütörtökön megnyílt Zamat pálinka- és
pároskolbász-fesztiválon Debrecenben.
|
 |
PÉNTEKEN KEZDŐDIK A XXIV. KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL |
|
|
Pénteken kezdődik a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál. A paprika
betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozat keretében lesznek
koncertek, utcabál és szakmai programok is. Az idei paprikafesztivál több
újdonsággal várja mindazokat, akik testközelből szeretnék megismerni az
ezeréves érseki város hagyományait, gasztronómiáját és világhírnévre szert tett
fűszernövényét, a pirospaprikát – mondta el Kalocsa önkormányzatának
sajtóreferense.
|
 |
A TIZEDIK HALUSKAFESZTIVÁLT RENDEZIK VANYARCON |
|
|
Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád
megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a
vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - tájékoztatott a
szervező Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke. Nedeliczki Teréz elmondta:
a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint
Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők
szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző- és evő világbajnokságot.
|
 |
KETTŐS REKORDOT ÁLLÍTOTTAK FEL A NAGYKANIZSAI DÖDÖLLEFESZTIVÁLON |
|
|
Több mint fél tonna nyersanyag felhasználásával kettős, 26 órán át
tartó dödöllepirítási rekordot állítottak fel a nagykanizsai
dödöllefesztiválon. A jubileumi, 10. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál
keretében egy tízfős csapat, valamint egyéni rekord-várományosként Czimmermann
József arra vállalkozott, hogy 26 órán keresztül folyamatosan készítik a
jellegzetes zalai-vasi burgonyás finomságot. A csapat tagjai egymást váltva,
megszakítás nélkül álltak a sütők előtt, míg az egyéni kísérlet végrehajtója
nyolc óránként csupán 15 percnyi pihenőt tarthatott.
|
 |
|