PÉNTEKEN KEZDŐDIK A XXIV. KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL |
|
|
|
Pénteken kezdődik a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál. A paprika
betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozat keretében lesznek
koncertek, utcabál és szakmai programok is. Az idei paprikafesztivál több
újdonsággal várja mindazokat, akik testközelből szeretnék megismerni az
ezeréves érseki város hagyományait, gasztronómiáját és világhírnévre szert tett
fűszernövényét, a pirospaprikát – mondta el Kalocsa önkormányzatának
sajtóreferense.
|
 |
A TIZEDIK HALUSKAFESZTIVÁLT RENDEZIK VANYARCON |
|
|
Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád
megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a
vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - tájékoztatott a
szervező Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke. Nedeliczki Teréz elmondta:
a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint
Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők
szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző- és evő világbajnokságot.
|
 |
KETTŐS REKORDOT ÁLLÍTOTTAK FEL A NAGYKANIZSAI DÖDÖLLEFESZTIVÁLON |
|
|
|
Több mint fél tonna nyersanyag felhasználásával kettős, 26 órán át
tartó dödöllepirítási rekordot állítottak fel a nagykanizsai
dödöllefesztiválon. A jubileumi, 10. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál
keretében egy tízfős csapat, valamint egyéni rekord-várományosként Czimmermann
József arra vállalkozott, hogy 26 órán keresztül folyamatosan készítik a
jellegzetes zalai-vasi burgonyás finomságot. A csapat tagjai egymást váltva,
megszakítás nélkül álltak a sütők előtt, míg az egyéni kísérlet végrehajtója
nyolc óránként csupán 15 percnyi pihenőt tarthatott.
|
 |
PAPRIKÁS CSOKOLÁDÉTORTA NYERTE A HOBBICUKRÁSZOK VERSENYÉT |
|
|
|
Sültpaprika lekvárból, kakaós
mandulapiskótából, olvadó étcsokoládé mousse-ból áll az a torta, amely
megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hobbicukrászoknak szóló versenyét.
Nevezni fehér cukortól, fehér liszttől, adalékanyagoktól mentes süteményekkel
lehetett.
|
 |
GASZTROFESZTIVÁL LESZ PÁLINKAKÓSTOLÁSSAL A HÉT VÉGÉN GÖNCÖN |
|
|
|
Hamisítatlan betyáros vendégszeretet várja azokat a látogatókat, akik
szeptember 6. és 8. között ellátogatnak a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválra -
tájékoztattak a szervezők. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a
résztvevők megkóstolhatják az eredeti technológiával készített gönci
barackpálinkát, emellett együtt mulathatnak többek között Török Ádámmal és a
Minivel, Szűcs Judittal, Balázs Fecóval, Demjén Ferenccel.
|
 |
MEGKEZDŐDÖTT A NEMZETEK SAJTVERSENYE |
|
|
|
Tizenöt európai ország
részvételével kedden elkezdődött a nemzetek sajtversenye. Az érdeklődők az
interneten szavazhatnak kedvencükre. A SZEGA Nemzetek Sajtversenye elnevezésű
megmérettetésen Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország,
Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia,
Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy
tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vesz részt.
|
 |
ŐSZI GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK NYÍREGYHÁZÁN |
|
|
|
Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is
szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai
programsorozat étlapján, Nyíregyházán. Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó
munkatársa elmondta: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember
8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei
közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros
fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.
|
 |
ESZTÁRI FESZTIVÁL: KÉSZÜL AZ ÓRIÁSI ADAG TARHONYÁS LECSÓ |
|
|
Tarhonyás lecsót készítettek szombaton a résztvevők az esztári
lecsófesztiválon. A négy méter átmérőjű üstben készített lecsóhoz négyszázhúsz
kilogramm paprikát, kétszáz kilogramm paradicsomot, százötven kilogramm
hagymát, húsz kilogramm hagymát, harminc kilogramm tarhonyát és ötven liter
étolajat használtak fel.
|
 |
CSIRKEPAPRIKÁS FESZTIVÁLT TARTANAK SIKLÓSON |
|
|
|
 |
TÓCSNI FESZTIVÁLT RENDEZNEK BIRIBEN |
|
|
|
Két és fél mázsa burgonyából sütnek lapcsánkát a Tócsni Fesztiválon,
szombaton Biriben, ahol a térség legnagyobb ingyenes könnyűzenei programja is
várja az érdeklődőket. A réges régi hagyományok szerint készítik a tócsnit,
vagy ahogy Szabolcsban sokan hívják, a lapcsánkát.
|
 |
|